9 жовтня 2024, 08:39, Торгівля

Картопля в Україні рекордно подорожчала: ціни

Ажіотаж на ринку картоплі в Україні не вщухає, навіть попри те, що досі триває збирання цієї продукції у господарствах, а за останній тиждень ціна на цей овоч зросла на 19%. Про це повідомляє EastFruit

Експерти пояснюють подорожчання картоплі зниженням врожайності цієї культури через несприятливі погодні умови влітку. При цьому фермери зазначають, що через посуху, яка спостерігалася в основних регіонах виробництва картоплі, високий відсоток некондиційної продукції, яка не підлягає тривалому зберіганню.

Сьогодні українські фермери пропонують до продажу картоплю по 17-25 грн/кг, причому тільки за останній тиждень ціна на цей овоч в Україні зросла в середньому на 19%. Сьогодні ціна на картоплю в Україні в середньому вже у 2,8 рази вища, ніж в аналогічний період минулого року.

Причиною зростання цін у цьому сегменті залишається підвищений попит з боку оптових компаній, які продовжують закуповувати цю продукцію для закладання на зберігання. В деяких регіонах через рясні дощі збирання врожаю картоплі дещо ускладнене, що додатково надає підтримку зростанню цін на дану продукцію. Великі гравці ринку не поспішають із продажами основних обсягів картоплі, оскільки розраховують на більш високі ціни», — підкреслюють аналітики.

Як писав AgroPolit.com, в Україні свинарі втрачають гроші через спалахи АЧС та спеку. Також експерти назвали причини конкурентоспроможності української свинини в світі.

в