8 жовтня 2024, 18:01, Торгівля

Торговельна війна між Китаєм та ЄС вдарила по коньяку

Китай запровадив мито на бренді з Європейського союзу, що загострило торгове протистояння через кілька днів після рішення ЄС збільшити мита на електромобілі з Китаю. Про це повідомляє Bloomberg.

З 11 жовтня імпортери повинні будуть сплатити заставу у розмірі до 39% вартості бренді з ЄС.  Рішення стосується європейських виробників спиртних напоїв, які контролюють компанії Remy Cointreau SA та Pernod Ricard SA.

Китайська влада пішла на такий крок після того, як минулого тижня Євросоюз прийняв рішення ввести на п'ять років мито до 45% на імпорт електромобілів із Китаю. Більшість китайського імпорту спиртних напоїв надходить із Франції, яка проголосувала за введення тарифів на китайські авто. Переговори між ЄС та Китаєм продовжуються, і якщо вони увінчаються успіхом, можливо, ситуація зміниться.

Китай оголосив про антидемпінгове розслідування щодо європейського бренді в січні після початку розслідування ЄС щодо субсидій на електромобілі. У серпні Пекін заявив, що під час попереднього розслідування знайдено докази демпінгу з боку європейських виробників спиртних напоїв, але тоді мита не запровадили. ЄС розкритикував розслідування Китаю щодо бренді та інших товарів.

Як писав AgroPolit.com, Україна налагодила експорт агропродукції на ринки 63 країн. Також торгова війна не вщухає ЄС та Китаю набирає обертів: в Пекіні взялися за європейську молочку.

в