7 жовтня 2024, 16:35, Рослинництво

Володимир Зеленський підписав закон про виноробство

Президент України Володимир Зеленський підписав євроінтеграційний закон №3928-IX від 22.08.2024 – «Про виноград, вино та продукти виноградарства». Про це повідомили у Комітеті з питань аграрної та земельної політики.

Основною метою закону є приведення у відповідність норм галузевого законодавства з вимогами міжнародних правил виробництва продуктів виноградарства та виноробства та імплементації положень регламентів ЄС щодо ведення виноградарства та виноробства, енологічних практик, виробництва ароматизованих винних продуктів, використання і захисту географічних зазначень вин, ароматизованих винних продуктів, та контролю у сфері виноградарства та виноробства.

Основними положеннями Закону передбачається:

  • приведення термінів та визначень, класифікації сортів винограду та вимог до виробництва продуктів виноградарства та виноробства, ароматизованих винних продуктів, а також деяких енологічних практик та обмежень у відповідність до вимог, прийнятих в країнах ЄС;
  • запровадження вимог для виробництва і обігу вин, продуктів виноградарства та виноробства, ароматизованих винних продуктів із географічними зазначеннями, аналогічні до сучасних правил в країнах ЄС;
  • визначення механізму захисту на території України географічних зазначень.

Як писав AgroPolit.com, у Раді ухвалили закон про ДАР. Також Україна хоче адаптувати агросектор до Європейського зеленого курсу у 2026 році.

в