7 жовтня 2024, 13:31, Інвестиції

Криза: Дунайські судноплавні компанії просять допомоги у ЄС

Дунайські судноплавні компанії вирішили спільно звернутись до влади Євросоюзу через глибоку кризу. Про це повідомив очільник УДП Дмитро Москаленко.

За його словами, проблема не лише у тому, що експорт українського зерна повернувся до портів Одеси. Очільник УДП визнав, що деградує дунайський промисловий кластер. Високі ціни на енергоносії, посилення екологічних вимог та низький попит вбивають металургію.

За 2022 – 2023 роки з’явились альтернативні логістичні ланцюги і замість річкового флоту до Констанци клієнти використовують залізницю до інших морських портів ЄС. 95% контейнерів перевозиться залізницею. Констанца з наступного року на 20% збільшує тарифи.

За словами Москаленко, щоб подолати кризу пароплавства починають заморожувати інвестиційні проєкти. Заплановано скорочення поточних витрат на апарат. Сторони домовились об’єднатись та спільно напрацювати пропозиції до влади Євросоюзу.

Найважливіше питання – подолання кризи. Через падіння обсягів та фрахтових ставок найбільші учасники ринку працюють у збиток. Фінансові резерви 2023 – 2022 років вичерпані. Колеги вважають, що ситуація на Дунаї гірша ніж під час світової фінансової кризи 2008 року. Необхідна підтримка дунайської річкової логістики на рівні Євросоюзу.», – зазначив Москаленко.

Як писав AgroPolit.comУДП вдається відновити прибутковість. Також Дунайські порти можуть припинити роботу упродовж трьох місяців.

в