7 жовтня 2024, 11:01, Торгівля

Забруднення нафтопродуктами: Україна опинилася в центрі скандалу з експортом соняшникової олії до ЄС

Український експорт соняшникової олії опинився під загрозою через можливе порушення безпеки з боку компанії «Сан Флауер-Термінал», чиї потужності розташовані у порту Південний Одеської області. Про це повідомляє «ElitExpert».

Компанія використовує резервуари для зберігання нафти для перевалки харчових продуктів. Якщо сліди забруднення будуть виявлені, це поставить під загрозу експорт до Європейського Союзу.

У 2008 році з аналогічних причин — забруднення нафтопродуктами, — експорт української олії був одразу ж зупинений і відновився пізніше після великих штрафів. Зараз українській економіці це загрожує ще більш серйозними збитками, оскільки приблизно 64% всього експорту соняшникової олії йде саме до країн Європейського Союзу.

Річ у тому, що можливі залишки нафти у резервуарах можуть спричинити потрапляння токсичних речовин у харчові продукти. Це створює реальну загрозу забруднення олії токсичними речовинами, що можуть серйозно вплинути на здоров’я споживачів, а крім того, у ЄС діють суворі норми щодо вмісту мінеральних олій у продуктах харчування. Порушення цих норм може призвести до повної заборони експорту української олії до Європи», – зазначили експерти.

Як писав AgroPolit.com, Румунія планує заборонити імпорт яєць і м’яса птиці з України. Також Україна та ЄС обговорюють спільний контроль на кордонах.

в