3 жовтня 2024, 13:39, Тваринництво

Українські свинарі виступають проти застосування в’єтнамської вакцини проти АЧС

Асоціація «Свинарі України» занепокоєна висвітленням ситуації з можливістю реєстрації в Україні кандидата вакцини проти африканської чуми свиней в’єтнамського виробництва (AVAC Vietnam JSC) та наголошує на неприйнятності використання препарату до його офіційного визнання. Про це заявили в АСУ.

В’єтнамський кандидат вакцини на сьогодні не має підтвердженого статусу безпечного продукту і несе потенційні ризики погіршення епізоотичної ситуації у країні. Загалом же на сьогодні жодний із кандидатів не має статусу вакцини, оскільки не пройшов процес перевірки.

За висновками останнього круглого столу, організованого під егідою Міністерства аграрної політики і продовольства 27 березня, було вирішено надалі відстежувати прогрес щодо розробки вакцини проти АЧС та не підтримано ініціативу зареєструвати кандидата вакцини в’єтнамського виробництва.

«Сьогодні питання реєстрації кандидата вакцини проти АЧС в Україні не зводиться до ризиків окремого підприємства, яке вирішить застосувати продукт, безпечність якого не доведено. Ідеться про наслідки для епізоотичної ситуації у країні та сусідніх країнах, впливу на зовнішню торгівлю продукцією свинарства, інтеграції України у ЄС», — зазначили в АСУ.

Як писав AgroPolit.com, в Україні свинарі втрачають гроші через спалахи АЧС та спеку. Також експерти назвали причини конкурентоспроможності української свинини в світі.

в