Сьогодні, 18:01 Земля

В Україні за держпрограмою з розмінування агроземель виділили перші 4,85 млн грн

В Україні вже підписали перший договір щодо розмінування аграрних земель за держпрограмою і оператор має отримати 4,85 млн грн. Про це повідомила перша віцепрем'єр-міністерка — міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Угоду підписали Центр гуманітарного розмінування і переможець аукціону – компанія «Українські сервіси розмінування». Цей оператор протимінної діяльності має розмінувати ділянку землі у 86 га, яка розміщена в Шевченківській громаді Миколаївської області.

На платформі Prozorro відбулося 11 аукціонів. Учасниками торгів були від двох до шести операторів. Падіння ціни в ході торгів сягало 18%. Це дозволило зекономити понад 44 млн грн для державного бюджету. Фермерське господарство з Миколаївської області стало учасником державної програми компенсації вартості розмінування земель сільськогосподарського призначення у липні.

Вперше в українській історії ми маємо підписану угоду з розмінування ділянки сільськогосподарського призначення, як результат відкритих торгів у системі Prozorro. Завдяки конкуренції початкова ціна знизилась на понад один мільйон гривень. Так держава отримає економію коштів, а фермер — повну компенсацію вартості розмінування від держави», — зауважила Свириденко.

Як писав AgroPolit.com, стало відомо, яку підтримку передбачили для аграріїв у державному бюджеті на 2025 рік. Також Шмигаль розповів, чи вистачить зібраного врожаю, щоб прогодувати українців.

в