Сьогодні, 13:30 Торгівля

Стрибок світових цін змусив Україну наростити імпорт кави

За інформацією Державної митної служби, Україна у січні-серпні поточного року імпортувала кави в об’ємі 31,97 тис. т на суму $172,786 млн. Про це повідомляє Landlord.ua.

Зазначений показник значно перевищує результати аналогічного періоду 2023 року. Тоді Україна імпортувала 28,479 тис. т кави на $137,319 млн. Ціни на каву збільшуються на локальному ринку з початку повномасштабної війни. За словами експертів, через подорожчання цього товару на світових ринках тенденція може продовжитися.

Одним із глобальних факторів, що вплинули на ціни стала погода в Бразилії. Ця країна є найбільшим виробником кави у світі. Вона пережила найсильнішу посуху за останні 70 років. Пожежі, мороз і засуха пошкодили п’яту частину кавових посівних площ сорту арабіка. В таких умовах ціни підскочили. В сезоні 2025 – 2026 років експерти очікують ще більшого підвищення цін.

Від посухи постраждав і В’єтнам. Мова йде про другого за величиною виробника кави у світі. Несприятливі погодні умови негативно позначається на врожаї. До подорожчання кави на світовому ринку призвело і зростання попиту, що особливо характерно для країн Азії. Ціни на каву не досягли рекордних показників, але продовжують зростати.

Як писав AgroPolit.com, для вирощування конопель українським фермерам не вистачає насіння. Також стало відомо, в яких регіонах України засіяли найбільше озимих культур.

в