Сьогодні, 11:01 Рослинництво

Експерти розповіли, які елементи регуляції залишилися на ринку канабісу в Україні

Учасники ринку підкреслюють, що реформа коноплярства спростила вирощування цієї культури, але в галузі залишилась певна регуляція. Про це повідомляє Delo.ua.

Виробники проходять перевірки. Наприклад, Держлікслужба постійно збирає зразки промислових конопель для дослідження на вміст ТГК. Це не є ключовою проблемою для бізнесу, але майбутньому конопляру треба готувати набагато більше звітності, ніж для вирощування інших сільгоспкультур.

У приватних розмовах учасники галузі зазначають, що не стикаються зі свавіллям чи вимаганням хабарів з боку поліції або органів контролю. Виробник конопель має вирощувати їх не більш ніж в 70-80 км від переробного заводу. На довші дистанції невигідно возити об’ємні тюки з врожаєм, тому землі потенційного конопляра повинні знаходитись якомога ближче до переробних потужностей.

Іншою ключовою проблемою залишається відсутність в країні достатньої кількості техніки для коноплярства. На етапі збирання та обробки врожаю потрібне вузькоспеціалізоване обладнання: спеціальні комбайни для отримання волокна, машини-перевертачі та бейлери – техніка для підбору та пресування тюків з канабісом. Найбільш ефективні комбайни дозволяють збирати насіння одночасно зі скошуванням стебла, але їх придбання потребує значних інвестицій.

Як писав AgroPolit.com, для вирощування конопель українським фермерам не вистачає насіння. Також найбільші агрохолдинги України зацікавились коноплярством, але в галузі є проблеми.

в