Сьогодні, 18:01 Торгівля

Експорт зерна: Україна та ЄС обговорюють спільний контроль на кордонах

Україна і Євросоюз працюють над угодою про спільний контроль над експортом аграрної продукції у пунктах пропуску з Євросоюзом. Про це повідомив заступник міністра економіки – торговий представник України Тарас Качка.

На засіданні за участю представників України, Єврокомісії, Польщі, Словаччини, Угорщини, Румунії та Болгарії обговорили питання безпеки українських морських портів і морських маршрутів.

Заступник міністра економіки зауважив, що важливим доповненням до морських портів є експорт через Дунай. За його словами, сьогодні цей напрямок є надзвичайно ефективним з огляду на вартість.

Україна за підсумками серпня 2024 року збільшила експорт товарів на 6,4% у порівнянні з липнем, та на 17,5% порівняно з серпнем 2023-го – до понад $3,16 млрд.

Єврокомісія надала свої коментарі до відповідної угоди уряду Польщі. Цей крок хоч і є бюрократичним, але важливим знаком того, що на відміну від попередніх спроб укласти таку угоду, цього разу ми бачимо налаштованість ЄС і Польщі укласти її. Також на завершальній стадії запуск угоди між Румунією і Молдовою. Це означає, що в найближчій перспективі будуть укладені відповідні угоди з усіма сусідніми державами-членами», – зазначив Качка.

Як писав AgroPolit.com, в Україні змінили Порядок функціонування реєстру біометану. Також у Раді ухвалили закон про ДАР.

в