Вчора, 16:02 Земля

Реєстрація речових прав на землю до жовтня: фейк чи реальна проблема для аграріїв

Аграрії б’ють на сполох через поширення в мережі інформації про те, що потрібно до жовтня 2024 року, підтвердити реєстрацію прав на землю, інакше її визнають безхазяйною. Про це повідомляє УНІАН.

За словами юристів, ажіотаж навколо «термінової реєстрації» виник не вперше. Перша хвиля пов'язана з неправильним трактуванням закону «Про порядок виділення земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)».

Власники земельних ділянок звикли називати свою землю «пай» і поспішали зареєструвати речові права на неї. Насправді закон стосується лише власників часток (паїв), право власності на які засвідчуються відповідними сертифікатами.

Якщо на землю отримано державний акт чи свідоцтво про право на спадщину, вона має конкретні межі, місцезнаходження та кадастровий номер, то повторно реєструвати речові права на неї непотрібно.

У Верховній Раді опрацьовуються зміни, адже багато власників земельних часток (паїв) через війну не можуть вчасно оформити свої права власності. Кінцевий термін оформлення планують продовжити до 1 січня 2028 року.

Зараз спостерігається друга хвиля паніки, пов'язана з нібито терміновою необхідністю реєстрації/перереєстрації житлової та нежитлової нерухомості, але що жоден закон та нормативно-правовий акт України не містить таких вимог.

в