Сьогодні, 08:30 Тваринництво

Експерти розповіли, що має зробити держава і підприємці, щоб врятувати свинарство в Україні

Експерти розповіли, на які кроки мають піти представники галузі і держава, щоб врятувати свинарство в Україні, оскільки галузь страждає від АЧС, війни і падіння цін. Про це повідомляє Delo.ua.

Посадовці дорікали свинарям на те, що вони не повідомляють про випадки африканської чуми свиней, а відразу ріжуть стадо та продають м’ясо. Це небезпечно і підживлює спіраль епідемії АЧС в Україні. Чумою свиней хворіють тільки свинки, але носіями можуть бути люди, тварини і комахи.

Виробники пропонують  компроміс – якщо держава не може виплачувати компенсації тваринникам за утилізованих свиней, як роблять у Євросоюзі, то можна неінфіковану частину стада доправити на переробку у вигляді консервів, яких зараз потребують у ЗСУ. Це може частково компенсувати бізнесу величезні втрати.

Представники постачальників кормів акцентували увагу на інноваційних підходах. Наприклад – застосування ензимів у кормах, що підвищують ефективність травлення у тварин.

Експерти пропонують наступні рішення:

  • постійний моніторинг цін;
  • пошук дешевої сировини для підготовки кормів;
  • впровадження біопаливної генерації на власній сировині в умовах відключень електроенергії;
  • використання гною свиней як добрив.

Як писав AgroPolit.com, в Україні аграрії отримають допомогу на свинарство. Також війна знищила 12% поголів’я українських свиней.

в