25 вересня 2024, 11:06, Торгівля

Можливий дефіцит: Україна почала імпортувати картоплю з Польщі та Литви

У вересні під час збору врожаю Україна почала імпортувати картоплю з Литви та Польщі, оскільки виникла потенційна можливість дефіциту якісної продукції. Про це повідомляє EastFruit.

У період 1 – 23 вересня Україна отримала три вантажівки з картоплею. 22 т надійшло з Литви за $10,56 тис., а також 42 т передала Польща за $20,164 тис. У січні – серпні Україна імпортувала 15 тисяч т картоплі.

Експорт картоплі у цей час становив 760 т за $215 тис. Імпорт досяг 15,356 тис. т за $9,324 млн. За словами аналітиків, дефіцит внутрішнього виробництва і великий попит на відповідну продукцію сприяли збільшенню імпорту.

Фахівці зазначають, що основними причинами імпорту стали зростання попиту, викликане потребами армії, міграція населення і скорочення виробництва в Україні. В Україні на ринку картоплі тривалий час продовжується зростання цін. Поточні ціни на картоплю стали найвищими за останні п’ять сезонів. Українські аграрії пропонують картоплю по 12-18 грн за кг.

«Імпорт картоплі розпочався в зв’язку з підвищеною потребою у продовольчій картоплі серед місцевих оптових компаній та роздрібних мереж, а також спекуляцій щодо потенційного дефіциту якісної картоплі в поточному сезоні», – зазначили аналітики.

Як писав AgroPolit.com, в Україні стрімко зріс попит на помідори. Також в Мінагро спрогнозували ціни на продукти в Україні.

в