24 вересня 2024, 18:01, Торгівля

Іспанія вимагає обмежити ввезення зерна з України

Організація Unión de Uniones, що захищає інтереси фермерів в Іспанії, закликає знайти рішення щодо збільшення імпорту зернових з України, який зростає. Про це повідомили в організації.

25 вересня в порту Сантандер в Іспанії відбудеться мітинг з вимогою встановити контроль над українським імпортом, який призводить до падіння цін на зернові в країні. 23 вересня, подібний протест відбувся біля будівлі Європейського Союзу в Мадриді.

У Unión de Uniones протестують проти зростання імпорту зернових, особливо з України, та закликає Єврокомісію зменшити його, щоб уникнути банкрутства фермерів. Імпорт українських зернових зріс до 8,4 млн т у 2023 році та близько 6,5 млн т у першій половині 2024 року.

Організація Unión de Uniones вказує на цей фактор як визначальний для падіння цін на зернові в країні, яке з травня 2022 року склало 45%. Unión de Uniones закликає адміністрації проаналізувати націнки на окремі продукти, виготовлені з зернової сировини.

Іспанія отримує більше ніж половину українських зернових, що постачаються до ЄС, і робить це за дедалі нижчими цінами. Неприпустимо, що в той час, як зернові подешевшали на 45%, а електроенергія – на 70%, корми для тварин подешевшали лише на 30%, а хліб подорожчав на 9%», — наголосили в Unión de Uniones.

Як писав AgroPolit.com, у Болгарії можуть заборонити ввезення яєць з України. Також Швейцарія підтримала молочників України.

в