Вчора, 18:02 Рослинництво

Шмигаль розповів, чи вистачить зібраного врожаю, щоб прогодувати українців

У 2024 році врожай пшениці становив 22 млн т, водночас внутрішнє споживання в Україні складає 6 млн т. Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Прем'єр підкреслив, що Кабмін продовжує допомогу українським фермерам та виробникам за різними напрямками. За його словами, від початку року уряд видав 31,5 млрд грн доступних кредитів за програмою «5-7-9%» для майже 6,5 тис. господарств.

Шмигаль нагадав, що працює знижка у 30% від «Укрзалізниці» на перевезення залізницею експортної агропродукції з прифронтових територій. Прем'єр зазначив, що працює ринок розмінування сільгоспземель. За його словами, надійшли заявки на розмінування майже 5 тисяч ділянок загальною площею понад 21 тис. га.

Очільник уряду додав, що працює програма компенсації аграріям за купівлю агротехніки українського виробництва.

Українські аграрії вже зібрали близько 40 млн тонн нового врожаю. Урожай пшениці цьогоріч склав близько 22 млн тонн. Внутрішнє споживання — близько 6 млн т. Тобто Україна зібрала пшениці ледь не в чотири рази більше, ніж складає споживання всередині країни. Це дозволяє нам залишатися гарантом продовольчої безпеки для багатьох країн. Маємо також позитивні новини щодо грантової програми єРобота», – зазначив Шмигаль.

Як писав AgroPolit.com, в Україні посуха уразила 70% посівних площ. Також Україна може втратити урожай зернових через посуху.

в