Вчора, 13:30 Земля

Проєкт Земельний банк має різну ефективність в залежності від регіону України

В межах проєкту «Земельний банк» в Україні оголосили про 55 аукціонів з оренди державних земель у восьми областях. Про це повідомляє видання «Ліга».

Загальна площа ділянок – 3722 га. Майже 44% виставлених на конкурси площ у Вінницькій області. Це 24 ділянки на 1636 га.

Наступні за активністю:

  • Черкаська область – 577 га;
  • Запорізька область – 562 га.

Найменше державної землі для конкурсної оренди надала Одещина – 37 га. У Вінницькій області найвища стартова ціна оренди – 1,14 млн грн за одну з ділянок в Калинівській міській громаді. Наступного тижня будуть оголошені торги по ділянках у Закарпатській області.

«Земельний банк» цього року має юридично чисто та прозоро передати в суборенду 104 тис. га. Ця земля закріплена за 59 держаними підприємствами та установами. 50 з них підпорядковані ФДМУ. Ще дев’ять – в управлінні Мінюсту, це так звані «землі колоній».

До кінця 2024 року ми плануємо виставити на аукціони з оренди всі 1905 земельних ділянок у 20 областях країни загальною площею близько 100 тис. га. В результаті цього року прогнозуємо збільшення надходження до бюджету на 1 млрд грн. «Земельний банк» допоможе покращити ефективність використання державних земель. Ділянки стають доступними для аграріїв», – сказав Ярослав Ярославський, керівник проєкту «Земельний банк».

Як писав AgroPolit.com, в Україні від Земельного банку планують отримувати 8 млрд грн на рік. Також експерти розповіли, як Земельний банк вплине на ринок сільгоспземель.

в