Вчора, 08:30 Рослинництво

В Україні посуха уразила 70% посівних площ

За інформацією агрометеорологів, близько 70% площ для посіву охоплені посухою. Про це заявила речниця Укргідрометцентру Наталія Птуха, повідомляє Укрінформ.

Вона відзначила, що упродовж літа дефіцит опадів особливо спостерігався у південних, східних та центральних регіонах. Наталія Птуха визнала, що в Україні були аномально високі значення температури впродовж літа і у вересні.

Речниця Укргідрометцентру пояснила, що наразі триває метеорологічне літо, тому що температура не знизилася настільки, щоб можна було фіксувати факт настання метеорологічної осені. Вона додала, що на календарі — осінь, але метеорологічна її немає. Експерт повідомила, що метеорологічна осінь починається тоді, коли середня добова температура у певному регіоні впродовж кількох днів сягає 15 градусів і нижче.

Маємо вищі показники практично по всіх областях України і на додачу високих значень температури в нас високий дефіцит опадів. Близько 70% площ для посіву охоплені посухою. Навіть метровий шар абсолютно сухий. Переважно це стосується знову ж таки південного сходу України. І це впливає і на посівну, яка зараз починається. Вона досить повільно починається, але все ж таки сподіваємося, що ще є шанс, що це не завдасть сильної шкоди, наприклад, для врожаю наступного року», – сказала Птуха.

Як писав AgroPolit.com, Україна може втратити урожай зернових через посуху. Також в Україні аграрії вісімнадцяти областей розпочали посівну в складних умовах.

в