Вчора, 16:17 Політика

В Україні від Земельного банку планують отримувати 8 млрд грн на рік

Додаткові надходження до державного бюджету від реалізації проєкту «Земельний банк» оцінюють у 8 млрд грн на рік. Про це заявив заступник голови Фонду державного майна України (ФДМУ) Ігор Тимошенко на презентації проєкту «Земельний банк», повідомляє Latifundist.com.

Організаторами заходу виступили ФДМУ у партнерстві з проєктом USAID/UKaid «Діяльність у рамках реформи державних підприємств України» (SOERA). Зараз найбільше земель сільськогосподарського призначення перебуває у власності держави. Їх площа сягає 806 тис. га.

У розпорядження Фонду державного майна передали 386 тис. гектарів державних сільгоспземель. До першого пулу земель увійшло 1905 ділянок площею 104 тис. га. З цих площ 18,6 тис. гектарів перебували у віданні Міністерства юстиції. Аукціони з передачі в оренду цих земель заплановані на поточний рік.

Тимошенко уточнив, що зараз оголошено 45 аукціонів для реалізації від 2 до 262 га. Вони пройдуть у Запорізькій, Черкаській, Волинській, Львівській, Вінницькій та Одеській областях.

Середня вартість оренди сільгоспугідь на аукціонах сягає 10 тис. грн за га. Якщо помножити цю суму на 806 тис. га державних земель у нашому розпорядженні, то одержуємо суму у 8 млрд грн», — зазначив Тимошенко.

Як писав AgroPolit.com, експерти розповіли, як Земельний банк вплине на ринок сільгоспземель. Також до кінця 2024 року ФДМУ планує передати Земельному банку 250 тис. га держземель.

в