21 вересня 2024, 12:06, Фінанси

Кава подорожчала до 13-річного максимуму

Чашка кави стане ще дорожчою, оскільки постійні перебої з постачаннями призвели до зростання цін на зерна арабіки до найвищого рівня за останні 13 років. Про це повідомляє Bloomberg.

Ф'ючерси зросли на 4,8% до $2,72 за фунт у Нью-Йорку, що є найвищим показником із 2011 року. Цього року ціни зросли приблизно на 40%, оскільки нестача дешевших зерен робусти стимулює попит на сорт арабіки.

Кава дорожчає на тлі побоювань щодо суворих погодних умов у Бразилії, яка є провідним виробником. Країна завершує збирання врожаю 2024 — 2025 років, і перспективи виробництва ослабли після того, як спека та посуха пошкодили поля.

З початку посушливого сезону у квітні кількість опадів у районах вирощування арабіки постійно нижча за норму. Ця проблема виникла в той час, коли кавова індустрія страждає від перевантаженості портів у декількох країнах, глобальної нестачі контейнерів, збоїв у роботі маршруту через Червоне море, а також недостатніх врожаїв у В'єтнамі.

Ціни на робусту теж зростають уже більше тижня, підскочивши на 4,2% у понеділок. Подорожчання кави посилює інфляцію у всьому асортименті напоїв. Ціни на апельсиновий сік також зросли через брак продукції, а рекордне зростання ф'ючерсів на какао збільшує вартість шоколадних напоїв та десертів.

Як писав AgroPolit.com, в Україні 8 тисяч га засіють коноплями. Також в Україні встановили граничні обсяги експорту, щоб вистачило врожаю.

в