Вчора, 11:05 Торгівля

Україна готується експортувати біометан: експерт назвав строки

Україна може розпочати експорт біометану в Європу у листопаді після достатнього накопичення запасів у сховищах та належної підготовки персоналу. Про це заявив голова правління ГС «Біоенергетична асоціація України» Георгій Гелетуха, пише Укрінформ.

Він повідомив, що зараз в Україні є 7 біометанових заводів, які планують запуститися до кінця 2024 року. Із них два виробляють зріджений біометан і не потребують підключення до ГТС.

«А 5 будуть підключатися до газових мереж: один — до "Оператора ГТС України", чотири — до розподільних мереж. Наскільки знаю, найбільш готові два із тих заводів, що підключатимуться до розподільних мереж», — зауважив Гелетуха.

За його словами, ці підприємства уже мають договори на підключення. Експерт наголосив, що закон, який відкрив можливості для експорту біометану, передбачає, що газ спочатку потрібно місяць закачувати у газосховища. Для цього виробники біометану повинні навчитися працювати із платформою ОГТСУ, а для самого здійснення експорту — розібратися із механізмами газового ринку.

Думаю, це займе певний час. Потім виробники біометану будуть місяць закачувати газ. Думаю, у листопаді хтось уже накопичить партію біометану й буде готовий її експортувати», — сказав Гелетуха.

Як писав AgroPolit.com, Україна зможе продавати біометан в інші країни вже в 2024 році. Також через війну проти Україні аграрії втратили $10 млрд.

в