17 вересня 2024, 18:01, Земля

Експерти розповіли, як Земельний банк вплине на ринок сільгоспземель

Фонд державного майна України презентував проект «Земельний банк», який трансформує ринок державних сільгоспземель. Про це повідомляє кореспондент Latifundist.com

«Земельний банк» відкриває для аграріїв можливість орендувати державні землі на прозорих та конкурентних засадах через онлайн-аукціони в системі «Прозорро.Продажі». В системі оголошено вже 45 аукціонів у Вінницькій, Львівській, Волинській, Черкаській, Запорізькій та Одеській областях площею від 2 до 262 га.

Перші торги відбудуться вже 1 жовтня. Всього ж до кінця року буде передано в оренду 1905 земельних ділянок загальною площею близько 100 тис. га.

У ФДМУ працюють також над другим пулом «Земельного банку». До нього увійдуть близько 250 тис. га. Реалізація цього етапу проекту запланована на 2025 рік.

Також запустили інтерактивну мапу земельних ділянок landbank.spfu.gov.ua.

Земельний банк – це можливість для орендарів інвестувати за прозорими та зрозумілими правилами на конкурентних ринкових умовах. А це необхідно для створення нових агробізнесів і стимул для розвитку тих, що вже існують. По суті, Земельний банк – це ефективний спосіб збільшити інвестиції в аграрний сектор», – наголосив перший заступник міністра економіки України Олексій Соболев.

Як писав AgroPolit.comФонд гарантування агрокредитів збільшили на 82 млн грн. Також новопризначений аграрний міністр України зробив ставку на переробку.

в