Вчора, 08:30 Логістика/Техніка

Зерно, руда і шлях в СРСР: експерт пояснив, чому УЗ не повинна вводити рівні тарифи

Передання залізницею руди коштує УЗ набагато дешевше, ніж перевезення зерна, тому тарифи на їх перевезення мають бути різними. Про це заявив генеральний директор Федерації роботодавців транспорту (ФРТУ) Володимир Гусак, повідомляє Interfax.

Укрзалізниця, своїми намаганнями гармонізувати тарифи, йде шляхом радянської моделі про «рівність». Він пояснив, що зрівнювання тарифів є нелогічним та протирічить усім принципам здорової ринкової економіки, яка керується виключно принципом: платиш за те, чим користуєшся.

Експортери руди не використовують навіть десяту частину інфраструктури, якої потребують аграрії для перевезень, а витрати палива Укрзалізницею на перевезення однієї тонни руди значно менші, ніж в середньому на тонну зерна.

В Україні існує транспортний податок, який платять власники машин. Уявіть, що цей податок доведеться платити усім, у тому числі тим, у кого машини немає. Напевно, вони були б здивовані і сердиті. Так почуваються перевізники руди – коли їм пропонують платити тариф такий же, як зерновикам. Аграрії використовують для перевезень зерна так звані збірні потяги – коли спочатку невеликим локомотивом доставляють по декілька вагонів зі станцій навантаження до збірних станцій, потім групою — до сортувальної станції», — заявив Гусак.

Як писав AgroPolit.com, в Україні експорт зерна залізницею знизився на 19%. Також експерт назвав головну причину збитковості Укрзалізниці.

в