21 вересня 2024, 09:04, Рейдерство

рф заробила $1 млрд на вкраденому українському зерні

РФ та її партнери продали майже на $1 млрд вкраденого на тимчасово окупованих територіях України зерна. Про це повідомляє The Wall Street Journal

Москва торгує краденим українським зерном через російську верф, компанію, пов'язану з Революційною гвардією Ірану, та кримського бізнесмена, який торгує із Сирією та Ізраїлем, а ще одна компанія продає через ОАЕ.

З 2022 року рф безпосередньо відправила щонайменше 4 млн т зерна та іншої продукції з окупованої частини України на міжнародні ринки, що принесло дохід у розмірі $800 млн. Набагато більше було експортовано суходолом або невеликими суднами, за даними української некомерційної організації Texty, яка оцінює загальну вартість вкраденого Росією зерна в 6,4 мільярда доларів.

Незаконна торгівля сільськогосподарською продукцією із Росії починається на українських фермах. Окупанти або змушують фермерів продавати врожай за цінами нижчими за ринкові, або крадуть його, іноді під дулом пістолета.

Російська влада заявляє, що в першій половині цього року вона відправила до Туреччини з Маріуполя 15 кораблів з 81 тис. т пшениці. При цьому Анкара офіційно забороняє судам заходити в окуповані українські порти та співпрацює з Києвом.

Як писав AgroPolit.com, стало відомо, як українським військовим вдається захищати зерновий коридор. Також окупанти вивозять українське зерно до Ірану.

в