16 вересня 2024, 18:01, Фінанси

Доступність електроенергії стане головним фактором формування цін на агропродукцію

Негативний вплив несприятливої погоди, особливо посухи, наразі не спричинив серйозних змін у врожайності і цінах на аграрні культури, однак через озимі негативні наслідки можна буде відчути у 2025 році. Про це повідомив перший заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький.

Він підкреслив, що українські аграрії адаптувалися до війни, а виробництво більшої частини категорій аграрної продукції стабілізувалося. Посадовець повідомив, що Україна досягла достатнього внутрішнього забезпечення овочами, фруктами та ягодами, тому цінових стрибків, подібних тим, що мали місце в 2022 році, не буде.

Висоцький визнав, що навесні можуть виникнути міжсезонні коливання цін через зберігання аграрної продукції у сховищах. За його словами, доступність електроенергії може стати головним фактором, що впливатиме на ціни.

Представник Мінагро повідомив, що врожай олійних та зернових культур у 2024 році зменшиться на 12% через кліматичні зміни. Посуха мала негативний вплив на кормові культури. Вона стала причиною зниження виробництва молока і підвищення цін молочної продукції. Змін не відбулося в інших секторах, серед яких виробництво яєць, великої рогатої худоби, свинини та м’яса птиці.

Як писав AgroPolit.com, в Мінагро спрогнозували ціни на продукти в Україні. Також український агросектор може забезпечити ЗСУ продовольством на 95%.

в