16 вересня 2024, 16:02, Земля

В Україні розміновувати родючі землі дозволили приватним компаніям

Кабмін розширив масштаби розмінування українських земель, постраждалих від розв’язаної рф повномасштабної війни, та залучив приватних демінерів. Про це заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

В уряді вирішили залучити приватні компанії для протимінної діяльності. Таке рішення має залучити додаткові технології та ресурси і збільшити кількість спеціалістів, зосереджених на очищенні землі від мін.

За словами Шмигаля, для розмінування земель застосовують найсучасніші технології. Серед них прем’єр назвав обладнання, роботизовані системи та дрони від українських виробників. У межах ініціативи «Зроблено в Україні» національне виробництво відповідної техніки підтримується на державному рівні. Також в Україні планують відкрити нові навчальні центри, щоб збільшити кількість саперів.

За словами глави уряду в Україні особливу увагу приділяють розмінуванню земель сільськогосподарського призначення.

Аграрії, які працюють на звільнених територіях і потребують гуманітарного розмінування, можуть отримати компенсацію від держави. Шмигаль повідомив, що з початку 2024 року сапери очистили 200 тис. га земель, що дозволило аграріям почати роботи.

Масштаб роботи настільки великий, що нам потрібні додаткові інструменти» – зазначив Денис Шмигаль.

Як писав AgroPolit.com, у Держбюжеті на 2025 рік на підтримку аграріїв передбачили 5 млрд грн. Також в Україні за 2024 рік аграріям повернули 200 тис. га розмінованих земель.

в