12 вересня 2024, 18:01, Земля

В Україні 8 тисяч га засіють коноплями

В Україні за експертними оцінками, площі конопель уже в наступному році можуть зрости до 8 тис. гектарів. Про це повідомив директор Департаменту аграрного розвитку Мінагрополітики Ігор Віштак.

За його словами, українські аграрії все частіше стали вирощувати коноплі в промислових цілях. Це може позитивно вплинути на розвиток суміжних галузей — харчової, легкої та целюлозно-паперової.

З прийняттям закону про медичний канабіс промислові коноплі стали цікавими для українських агровиробників. Зміни в законодавстві дають можливість сільськогосподарським підприємствам відкрити для себе знову нішеву галузь агровиробництва – промислове коноплярство, оскільки коноплі для промислових цілей стають практично звичайною сільськогосподарською культурою, для вирощування якої уже не потрібно буде мати ліцензії чи квоти.

Вирощування конопель в промислових цілях стало можливе після прийняття закону про медичний канабіс. Промислові коноплі – це також безліч продуктів з доданою вартістю — харчова, легка. целюлозо-паперова та інші галузі промисловості. Актуально й те, що культивування коноплі сприяє аерації ґрунтів і очищенню їх від важких металів  – цинку, міді та свинцю», – зазначив Віштак.

Як писав AgroPolit.com, названі ключові аграрні законопроєкти 2024 року. Також стало відомо, як аграріям отримати дозвіл на вирощування медичного канабісу.

в