12 вересня 2024, 13:30, Торгівля

Завдяки Угоді про вільну торгівлю Україна зможе без мит ввозити до Туреччини 8% агропродукції

Угода про вільну торгівлю з Туреччиною, яка проходить ратифікацію в українському парламенті, сприятиме виходу українських виробників на турецький ринок, залученню турецьких інвестицій в економіку України. Про це заявив посол України в Туреччині Василь Боднар, пише «Укрінформ».

Дипломат нагадав, що за Угодою про вільну торгівлю з Туреччиною більше ніж 90% промислової групи і близько 8% аграрної групи українських товарів підпадає під нульову ставку. Для окремих товарних груп, зокрема тих, що не охоплені початковою нульовою ставкою, встановлені перехідні періоди. Після закінчення перехідних періодів 3-7 років Туреччина скасує ввізні мита ще для 1,5% промислових товарів і для 28,5% сільськогосподарських товарів.

Завдяки угоді про вільну торгівлю з Туреччиною українські виробники промислової та частково аграрної продукції отримають можливості для доступу до доволі закритого турецького ринку. Угода дасть можливість залучати турецькі інвестиції, а також залучати турецький бізнес до відбудови України. Тут йдеться і про задоволення власних потреб, і про можливість постачати готові вироби, вироби з доданою вартістю, щоб це були не тільки пшениця і олія, але й вироби зі значною доданою вартістю made in Ukraine», — сказав Боднар.

Як писав AgroPolit.com, Україна налагодила експорт агропродукції на ринки 63 країн. Також аграрії на меліорованих землях отримають компенсацію від держави.

в