13 вересня 2024, 18:07, Торгівля

Україна зможе продавати біометан в інші країни вже в 2024 році

Українські виробники отримали можливість експортувати біометан з України до Європи: набрав чинності порядок митного оформлення експорту біометану, визначений наказом Міністерства фінансів України №380 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України з питань митної справи». Про це повідомляє Оператор ГТС України.

Умови та тарифи приєднання, транспортування, експорту газотранспортною системою України для виробників біометану — аналогічні до умов для видобувників природного газу. Для підтримки виробників біометану Оператор ГТС України планує провести серію тренінгів, під час яких ознайомити учасників з порядком надання послуг транспортування, користування інформаційною платформою, оформлення номінацій на експорт тощо. Перший тренінг відбудеться 12 вересня 2024 року о 15.00.

Українська газотранспортна ситема відкриває виробникам можливості для експорту біометану до Європи через міждержавні точки з’єднання з чотирма країнами ЄС. При цьому, виробникам біометану не обов’язково приєднувати свої біометанові установки безпосередньо до ГТС, приєднання може бути до газорозподільних мереж», – зазначає ОГТСУ.

Як писав AgroPolit.com, через війну проти Україні аграрії втратили $10 млрд. Також в Україні розробляють реєстр біометану.

в