9 вересня 2024, 08:30, Логістика/Техніка

Аграрії вимагають, щоб УЗ не підвищувала тарифи

Українська зернова асоціація виступає проти чергового підвищення тарифів на перевезення збіжжя залізницею, оскільки це ще більше вдарить по аграріям, які і так зазнають збитків внаслідок війни. Про це повідомили в УЗА.

«Укрзалізниця» значно підняла тарифи на перевезення зерна в 2021-2022 роках, що призвело до зростання вартості перевезення зерна на 96%. З початком повномасштабної війни «Укрзалізниця» вдалася до підвищення тарифів у зв’язку з падінням обсягів перевезення через блокаду РФ українських морських портів.

З відкриттям українського морського коридору, експорт зерна з українських портів практично відновився до передвоєнних обсягів, і, відповідно, зросли і обсяги перевезень зерна залізницею в напрямку портів.

В УЗА вважають, що запропоноване Укрзалізницею підвищення тарифів на 11% для перевезення зерна сильно вдарить по українським аграріям, які зазнають збитків через війну, зниження світових цін на зерно та погіршення врожайності культур в цьому році.

Таке підвищення зробить ціну  зерна неконкурентоздатною на світовому ринку, адже експортери вимушені будуть знизити закупівельні ціни в зв’язку зі зростанням вартості логістики, і як результат аграрії, які вирощують зерно зазнаватимуть ще більших збитків», – наголосили в УЗА.

Як писав AgroPolit.com, експорт зерна з України виріс на половину. Також в Україні спростять отримання держпідтримки через ДАР.

в