6 вересня 2024, 13:30, Харчова безпека

Для безпечності продуктів Україні необхідні 7 – 8 потужних лабораторних хабів

Голова Держпродспоживслужби Сергій Ткачук заявив, що для того, щоб покрити всю територію України, потрібно сім – вісім потужних лабораторних хабів. Про це пише Укрінформ.

«Актуальна проблема сьогодення – антибіотикорезистентність та спроможність України ефективно протистояти цьому явищу. Нам допомагають міжнародні партнери і з обладнанням, і з навчанням, і з обміном досвідом. Але з'являються нові хвороби, нові шкідники, нові дослідження.  В ідеалі, щоб покрити всю територію України, нам потрібно 7–8 потужних лабораторних хабів. І ми ставимо собі амбітне завдання це зробити», – зазначив Ткачук.

Він підкреслив, що усі лабораторії України відповідають стандартам ISO і мають міжнародну акредитацію. Він визнав, що треба покращувати перевірку на вміст нітратів та трансжирів, які можуть відслідкувати лише три лабораторії в Україні.

Голова Держпродспоживслужби наголосив, що Україна позиціонує себе як країна без ГМО і відповідна система контролю вже працює. Посадовець повідомив, що почав роботу реєстр генетично модифікованих організмів, але досі у ньому ніхто нічого не зареєстрував. За його словами, якщо якісь продукти в Україні містить ГМО, це точно не має масштабного характеру.

Як писав AgroPolit.com, в Україні планують оцифрувати 17 сервісів Держпродспоживслужби. Також експерт розповів, як в Україні працює система простежуваності від лану до столу.

в