5 вересня 2024, 16:07, Політика

Підрив Каховської ГЕС: кошти на подолання наслідків трагедії використали неефективно

Рахункова палата виявила недоліки у процесі використання коштів, виділених на заходи після руйнування Каховської ГЕС. Про це повідомляє borg.expert.

Уряд виділив 8,5 млрд грн з фонду ліквідації наслідків збройної агресії на фінансування експериментального проєкту з будівництва магістральних водогонів. У 2023 році використали 8,3 млрд грн. 219,8 млн грн не використали та повернули до бюджету.

З резервного фонду державного бюджету Кабмін виділив 2,2 млрд грн на фінансування потреб з транспортування питної води для мешканців, аварійно-відновлювальні роботи на об’єктах теплопостачання та матеріальну допомогу постраждалим.

Використали лише 679,2 млн грн, а 1,1 млрд грн повернули до бюджету. Невикористання розпорядниками бюджетних коштів та невиконання запланованих невідкладних заходів зумовлені складною безпековою ситуацією.

Прийняті у терміновому порядку рішення про виділення та використання коштів не завжди були достатньо обґрунтованими та в окремих випадках не враховували вимог чинних нормативно-правових актів. Посилили ризики і запроваджені при реалізації експериментального проєкту спрощені процедури, неналежний внутрішній контроль за використанням коштів і виконанням договірних зобов’язань.

Як писав AgroPolit.com, збитки довкіллю від знищення рашистами Каховської ГЕС сягнули 146 млрд грн. Також в Україні відновлять Каховську ГЕС.

в