4 вересня 2024, 16:01, Фінанси

Дунайські порти можуть припинити роботу упродовж трьох місяців

Держава ризикує втратити «Українське Дунайське пароплавство» — стратегічний актив, що є альтернативою чорноморським портам. Про це повідомляє видання «Українські новини».

Упродовж двох – трьох місяців пароплавство очікують проблеми з ліквідністю та платоспроможністю. За півроку перевезено 338 тис. т вантажів, а морський та річковий пасажирський флот виведені у відстій та генерують збитки.

Отриманого чистого доходу недостатньо для покриття високих постійних та накладних витрат на рівні 1,6 млн євро на місяць. За 6 місяців збиток по кеш-фло від операційної діяльності склав 5,4 млн євро.

За рахунок перезапуску комерційної роботи в Сербії та Угорщині, а також оптимізації витрат в травні-червні збиток по кеш-фло зменшено до 0,65 млн євро. Цього недостатньо та в перспективі двох – трьох місяців такої діяльності призведе до проблем з ліквідністю та платоспроможністю УДП по основним витратам.

Для виходу на беззбитковий рівень УДП необхідно покрити збиток по кеш-фло від операційної діяльності на 650 тис. євро. За рахунок зменшення обсягів судноремонту, призупинення програми будівництва барж та залучення замовлень у ПрАТ планують зменшити середньомісячний збиток по кеш-фло до 380 тисяч євро.

Як писав AgroPolit.com, УДП вдається до непопулярних рішень. Також в Україні знайшли можливість для 15% економії на експорті зерна. 

в