7 вересня 2024, 09:01, Рослинництво

В Україні аграрії розпочали посівну озимих, але їм заважає спека

Українські аграрії розпочали осінню посівну та вже засіяли 484,1 тис. га, в свою чергу аграрії Вінниччини, Львівщини та Буковини розпочали сівбу озимих зернових культур. Про це повідомили в Міністерстві аграрної політики та продовольства України.

Загалом посіяли 37,9 тис. га. Аграрії восьми областей сіють озимий ріпак, якого посіяли 446,2 тис. га.

Вже посіяли:

  • озимої пшениці –  27,7 тис. га;
  • озимого ячменю –  2,2 тис. га;
  • озимого жита –  8 тис. га;
  • озимого ріпаку –  446,2 тис. га.

Аграрії Волинської та Тернопільської областей завершили сівбу озимого ріпаку. Погодні умови цьогорічного передпосівного періоду в Україні виявилися достатньо складними і загалом малосприятливими для накопичення вологи в ґрунті. До такого висновку у своєму серпневому звіті дійшли фахівці Національної академії аграрних наук.

Погодні умови передпосівного періоду виявилися складними для отримання сходів озимих зернових культур у разі проведення їх сівби в порівняно ранні строки, що є недоцільним та може призвести до зрідження посівів, а в окремих випадках і до пересіву озимини. Останніми роками посушливі умови на більшій частині території України по завершенні літа відмічаються майже завжди, що не заважає вирощувати значні врожаї озимих зернових культур.

Як писав AgroPolit.com, в Україні встановили граничні обсяги експорту, щоб вистачило врожаю. Також в Україні спека знищила частину врожаю помідорів.

в