4 вересня 2024, 08:30, Харчова безпека

Експерт розповів, як в Україні працює система простежуваності від лану до столу

Голова Держпродспоживслужби Сергій Ткачук повідомив, що для контролю за якістю продуктів планують запровадити принцип простежуваності «від лану до столу», та пояснив, як він працює. Про це повідомляє «Укрінформ».

За його словами, в Україні планують синхронізувати дані про вирощування, перероблення, ветеринарні дозволи і лабораторні дослідження. Голова Держпродспоживслужби повідомив, що для цього почалася спільна робота з Мінцифри, а технічне завдання планують підготувати до кінця року. Він розповів, що на наступному етапі мають запустити експериментальний проєкт і розпочати тестування.

Ткачук зауважив, що система єFood має охопити основні види продукції – м'ясо, рибу, борошно та яйця. Посадовець підкреслив, що окремий блок закріплять за зерновими, куди включать обіг, експорт, перероблення і програми ДАРу.

Простежуваність починається з ідентифікації тварин. В Україні десятки тисяч корів-старожилів, яким по 30 років, або свиней по 10 років. У нас поки що немає інформаційної системи, яка б об’єднала різні реєстри й дані, щоб ветеринар міг надати довідки, орієнтуючись лише на електронну бірку тварини в реєстрі. Входом для продукції на ринок перероблення стане система «єFood», де вона продовжить свій легальний шлях до споживача», – зазначив Ткачук.

Як писав AgroPolit.com, в Україні назвали основні складнощі при відкритті нових ринків для вітчизняної агропродукції. Також Україна налагодила експорт агропродукції на ринки 63 країн.

в