3 вересня 2024, 18:01, Торгівля

Експерт розповів, наскільки обґрунтованими є претензії Польщі до якості української агропродукції

Польська сторона неодноразово звинувачувала Україну у ввезенні «забрудненого» зерна і у Держпродспоживслужбі оцінили доцільність таких обвинувачень. Про це повідомив голова Держпродспоживслужби Сергій Ткачук, пише «Укрінформ».

Він визнав, що українські експортери іноді не цікавляться вимогами в тій чи іншій країні постачання, і потрапляють у неприємні ситуації. За його словами, вони можуть здати зразки в лабораторію для перевірки на вміст п’яти позицій речовин, а продукцію після перетину кордону перевіряють на дев’ять позицій.

Ткачук розповів, що подібне непорозуміння мало місце з експортом чорносливу. Він зауважив, що Держпродспоживслужба захищає українських виробників на міжнародній арені, доводячи якість та підтверджуючи наявність системи контролю від імені держави. Для цього експортери отримають документи відповідності.

Від Польщі й загалом від жодної країни ЄС за останні пів року ми не отримали жодної нотифікації щодо якості зерна. За 2023 рік Держпродспоживслужба отримала претензії щодо якості українських зернових – всіх разом – на 0,17% від загального обсягу експорту. Та в нас похибки під час досліджень більші бувають», – зазначив Ткачук.

Як писав AgroPolit.com, в Україні назвали основні складнощі при відкритті нових ринків для вітчизняної агропродукції. Також Україна налагодила експорт агропродукції на ринки 63 країн.

в