3 вересня 2024, 16:02, Торгівля

В Україні встановили граничні обсяги експорту, щоб вистачило врожаю

Виконуючий обов'язки міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький та учасники зернового ринку підписали додаток до Меморандуму про взаєморозуміння у 2024/2025  маркетинговому році. Про це повідомили в Міністерстві аграрної політики та продовольства України.

Обсяг експорту пшениці і суміші пшениці та жита вирішили встановити на рівні 16,2 млн т. Від учасників зернового ринку додаток підписали: Американська торговельна палата в Україні, «Українська зернова асоціація», «Європейська Бізнес Асоціація», ГС «Всеукраїнський аграрний форум», ГО «Асоціація фермерів та приватних землевласників України».

Метою Меморандуму і додатку до нього є забезпечення продовольчої безпеки, стабільного експорту зерна та сталого функціонування ринку зерна в Україні. Додатком до Меморандуму погоджено граничний обсяг експорту пшениці і суміші пшениці та жита згідно з кодом УКТ ЗЕД 1001 у 2024/2025 маркетинговому році на рівні 16,2 млн. т.

Сторони домовились про подальший щомісячний моніторинг обсягів експорту зерна та за потреби коригування граничного обсягу експорту в січні 2025 року. Раніше українські борошномели пропонували обмежити експорт продовольчої пшениці.

Як писав AgroPolit.com, експерти розповіли, як війна вплинула на зрошення та урожаї в Україні. Також у Мінагро планують забезпечити аграріїв з прифронтових територій рукавами для зберігання врожаю.

в