2 вересня 2024, 08:31, Харчова безпека

В Україні назвали основні складнощі при відкритті нових ринків для вітчизняної агропродукції

Сергій Ткачук, голова Держпродспоживслужби, назвав основні складнощі при виході української аграрної продукції на нові ринки. Про це повідомляє «Укрінформ».

«Складний процес. Інколи країни встановлюють вимоги, яким жоден наш виробник не відповідає, або фізично неможливо перевірити відповідність до якості. І партнерам це відомо. Регламент ЄС передбачає, що ми маємо перевіряти овочі та фрукти на вміст 486 нітратів, але найкращий наш Інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи наразі може перевірити близько 280 позицій», – зазначив Сергій Ткачук.

Він пояснив, що таку практику називають нетарифними бар’єрами, коли на етапі переговорів встановлюють технічні, якісні чи інші вимоги щодо безпечності та якості продукції, які апріорі в цій країні не можна проконтролювати.

Сергій Ткачук додав, що кожна країна висуває максимум позицій і в результаті переговорів ці вимоги узгоджують. Посадовець визнав, що представники багатьох країн відмовляються після відкриття номенклатури та погодження сертифікатів їхати на інспекцію до виробників в Україну через війну.

Представник Держпродспоживслужби зазначив, що дехто погоджується провести перевірку онлайн, дехто довіряє інспекцію Україні, а хтось каже, що почекає, поки завершиться війна.

Як писав AgroPolit.com, Україна відправила кукурудзу до Мозамбіку та Малаві в межах Grain from Ukraine. Також в Україні може виникнути дефіцит яблук.

в