30 серпня 2024, 18:01, Рослинництво

Експерти розповіли, як війна вплинула на зрошення та урожаї в Україні

Експерти Світового банку під час онлайн-зустрічі з представниками Мінагрополітики представили глобальне дослідження ситуації в зрошувальній системі України. Про це повідомили в Міністерстві аграрної політики та продовольства.

Згідно з результатами дослідження, система іригації України в умовах адаптації до зміни клімату потребує модернізації. Модернізація необхідна, щоб була можливість задовольняти зростаючий попит агросектору на водні ресурси. Аналітики закликають визначити території з доступними водними ресурсами для задоволення майбутнього попиту на зрошення в сільському господарстві.

Експерти зазначили, що успішному розвитку меліорації сприятиме децентралізація іригаційних систем, перехід на крапельне зрошення. За словами виконуючого обов’язки міністра аграрної політики та продовольства Тараса Висоцького, через цьогорічну посуху врожай зернових та олійних буде меншим на 15% у порівнянні з 2023 роком.

Результати дослідження Світового банку важливі, щоб розуміти загрози для сільського господарства через зміну клімату та воєнні дії. Також це необхідно, щоб визначити пріоритетні території, які підходять для розширення або створення зрошувальних систем», — наголосив Висоцький.

Як писав AgroPolit.com, у Мінагро планують забезпечити аграріїв з прифронтових територій рукавами для зберігання врожаю. Також країни Африки та Україна активізують аграрну співпрацю.

в