31 серпня 2024, 12:19, Торгівля

Експерт розповів, як розблокування одеських портів вплинуло на попит на автомобільні перевезення

Автомобільні перевезення в Україні залишаються критично важливими, незважаючи на зростання обсягів обробки вантажів морськими портами. Про це розповів заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Деркач, пише Укрінформу

За словами Деркача, за 8 місяців роботи порти «Великої Одеси» обробили 60 млн т вантажів, що перевищує довоєнний показник у 58,3 млн т за аналогічний період 2021 року. І хоча показники роботи морських портів вже повернулися до довоєнних рівнів, різкого спаду попиту на перевезення товарів автомобільними шляхами не прогнозується.

Посадовець повідомив, що обсяги вантажопотоку через Дунай зменшилися порівняно з рекордними показниками 2023 року, однак вони все ще у 3-4 рази перевищують довоєнні. У міністерстві сподіваються зберегти нинішні показники експорту по Дунаю.

Коли море «працювало» повноцінно, автомобільний потік зберігався на належному рівні. Сьогодні ми застрягли у вузькому горлі ПП Ягодин – Дорогуськ, який не в змозі пропустити ту кількість машин, яка прямує в країни Балтії. Попит на автомобільні перевезення залишатиметься, оскільки є товари та логістика, яка завжди забезпечується автомобілями, і менше їх також не стане», — сказав Деркач.

Як писав AgroPolit.com, польські аграрії готують протест через українську малину. Також Україна може побити антирекорд по експорту соняшникової олії

в