29 серпня 2024, 16:00, Торгівля

На потреби ЗСУ направлять 5,5 млн грн, отриманих від продажу російських добрив

Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) реалізувало понад 35,5 тисяч літрів агрохімікатів російського виробництва на суму майже 5,5 млн гривень. Про це повідомили в АРМА.

Кошти будуть спрямовані до державного бюджету України та на закупівлю військових облігацій. Реалізація цих активів стала результатом тривалої роботи. Перші спроби продажу не увінчалися успіхом через відсутність учасників торгів, що було пов'язано з особливостями ринку та специфікою самих активів.

Додаткову складність створювало те, що термін придатності частини агрохімікатів закінчується вже 31 серпня 2024 року. Це вимагало від АРМА швидких та ефективних дій для уникнення втрати вартості активів.

В АРМА заявили, що ключовим моментом в адаптації підходу до реалізації таких арештованих активів, стало затвердження Кабміном 14 листопада 2023 року нової постанови №1250, яка унормувала проведення онлайн-аукціонів.

Нацагентство провело ретельну підготовку, включаючи незалежну оцінку активів та вибір ефективного організатора торгів. Це дозволило успішно провести електронні торги за методом голландського аукціону через систему «Прозорро.Продажі». За словами очільниці агентства Олени Думи, у разі, якби актив не був реалізований, його довелося би утилізувати.

Як писав AgroPolit.com, Україна отримала $510 млн для підтримки аграріїв. Також Євросоюз потрапив у катастрофічну залежність від російських добрив.

в