28 серпня 2024, 16:07, Фінанси

Воюй або працюй: експерти назвали особливості нової моделі економічного бронювання

Уряд України планує впровадити економічне бронювання, щоб захистити робочі місця для військовозобов'язаних і стимулювати детінізацію економіки через принцип «воюй або працюй». Про це повідомляє Forbes.

Для отримання бронювання українці мають заробляти не менше 34500 – 35000 гривень на місяць. В умовах війни, уряд України змушений шукати нові підходи для підтримки економіки та зміцнення обороноздатності країни.

Економічне бронювання – це механізм, що дозволяє працівникам критично важливих для економіки підприємств отримати відстрочку від призову на військову службу. Це забезпечує стабільність роботи підприємств, які є ключовими для підтримки економіки в умовах війни.

Загроза військового конфлікту зумовлює необхідність у створенні умов, коли всі громадяни можуть зробити свій внесок у захист країни. Це або безпосередня участь у бойових діях, або підтримка економіки через роботу в стратегічних секторах.

Впровадження економічного бронювання допоможе забезпечити стабільність таких підприємств, а також стимулює роботодавців підвищувати офіційні зарплати та виходити з «тіні». Прем'єр Денис Шмигаль анонсував впровадження принципу «воюй або працюй», який передбачає активізацію громадян в обороні країни або їхню участь в економічному відродженні.

Як писав AgroPolit.com, в Україні назвали три умови для економічного бронювання працівників. Також через повну блокаду кордону з Польщею Україна втратить 7,7 млрд грн.

в