27 серпня 2024, 18:01, Фінанси

В Україні може виникнути дефіцит яблук

На українському ринку ціни на яблука будуть високими ще досить довго і однією з причин є дефіцит цього товару через аномальну спеку. Про це повідомляє «Телеграф».

За словами експертів, новий сезон яблук та спека почались одночасно, тому високі температури, ймовірно, вплинули на зменшення пропозиції фрукта, якості та раннього дозрівання. Своєю чергою, останній процес дає негативний ефект на зберігання товару.

Тому можна очікувати на дефіцит якісного яблука і, як наслідок, — зростання цін. У довгостроковій перспективі ціни можуть залишатися високими, якщо погода буде сприяти збереженню цієї тенденції, або ж стабілізуватися, якщо ринок насититься імпортованими яблуками.

Згідно з даними Мінфіну, яблука українські в середньому коштують 35 грн за кг, але у липні їх вартість складала 31,63. Тобто за місяць здорожчали на 3,37 гривні.

Слід зазначити, що ціни в Україні на деякі продукти демонструють тенденцію до зниження. Традиційно у другій половині серпня зростає ціна на томати та кукурудзу. Минулого тижня знижувалися ціни на білокачанну капусту — з 20-25 грн/кг до 17-20. Продовжує дешевшати морква. На цей овоч ціни впали з 12-15 до 10-12 грн/кг. У той же час почала зростати ціна на тепличний томат.

Як писав AgroPolit.com, ФДМУ продає хлібокомбінат, керівник якого сів на 9 років. Також в Україні пшеничне борошно подорожчало но 2000 грн за т.

в