27 серпня 2024, 16:40, Земля

Експерти розповіли, хто в Україні може купити земельні паї в 2024 році

У липні 2021 року в Україні відкрився ринок землі, що дозволило купувати і продавати цей ресурс всередині країни, втім, поки далеко не всі мають право купувати та продавати землю. Про це повідомляє «24 канал».

Набувати право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення можуть:

  • громадяни України;
  • юридичні особи України, створені і зареєстровані за законодавством України, учасниками (акціонерами, членами) яких є лише громадяни України та/або держава, та/або територіальні громади;
  • територіальні громади;
  • держава.

З 1 січня 2024 року поряд з фізичними особами землю можуть купувати також юридичні особи, створені і зареєстровані за законодавством України, учасниками яких є лише громадяни України та/або держава, та/або територіальні громади, територіальні громади та держава. При цьому максимальний розмір придбаної землі може становити 10 тис. га.

Право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення може також набуватися банками лише в порядку звернення стягнення на них як на предмет застави. Такі земельні ділянки мають бути відчужені банками на земельних торгах протягом двох років з дня набуття права власності.

Як писав AgroPolit.com, в Україні аграрії отримають підтримку на обробку землі. Також УДП вдається до непопулярних рішень.

в