26 серпня 2024, 10:15, Земля

Аграріям спростили доступ до оренди державних земель на електронних аукціонах

Заплановані на кінець серпня – початок вересня електронні аукціони з оренди державних земель в Україні ліквідують багаторічні корупційні схеми і спростять доступ аграріїв до цих земель. Таку думку в коментарі AgroPolit.com висловив народний депутат України, заступник голови комітету парламенту з питань аграрної та земельної політики Степан Чернявський, коментуючи запуск в роботу ТОВ «Державний земельний банк».

За словами депутата, поява в Україні «Державного земельного банку» нового зразка – потрібний і довгоочікуваний крок в напрямку виведення з тіні використання державних земель. За результатами проведеної земельної інвентаризації з’ясувалося, що держава володіє 806 тис. га сільськогосподарських земель. Структура державних земель виглядає так:

  • 386 тис. га знаходяться в управлінні ФДМУ;
  • 277 тис. га – у НААН;
  • близько 100 тис. га  – у Міносвіти та науки;
  • 42 тис. га – у Мінюсту.

Раніше парламент підтримав закон № 3272-IX, яким визначено тільки один механізм здачі державним земельним банком державних земель — через електронні аукціони Prozorro.Продажі. Це означає тільки одне – більше не буде корупції при здачі в суборенду державних земель. Нарешті на 33 році нашої незалежності цю корупційну «годівницю» ліквідовано, а у аграріїв в усіх регіонах з’явилася можливість взяти участь в таких торгах і виграти їх, запропонувавши найбільшу орендну плату», – прогнозує позитивні зміни член аграрного комітету, народний депутат Степан Чернявський.

Нагадаємо, як розповів раніше в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com генеральний директор ТОВ «Державний земельний банк» Ярослав Ярославський, Кабмін передав банку 104 тис. га земель. До кінця 2024 року ТОВ «Державний земельний банк» планує виставити в систему електронних торгів Prozorro.Продажі близько 100 тис. га державної землі.

в