26 серпня 2024, 09:30, Торгівля

В Україні приватизують Житомирський лікеро-горілчаний завод

Кабінет Міністрів України передав Житомирський лікеро-горілчаний завод Фонду державного майна для приватизації, забравши його у Державного управління справами. Про це повідомив представник уряду в Верховній Раді Тарас Мельничук.

Окрім Житомирського лікеро-горілчаного заводу, Кабмін передав Фонду державного майна для приватизації ще п’ять об’єктів, зокрема:

  • Херсонське державне підприємство біологічна фабрика;
  • ДП «Херсонський обласний госпрозрахунковий ветеринарно-санітарний загін»;
  • Другий воєнізований гірничорятувальний загін;
  • ДП «Укрмеддіяльність»;
  • ДП «Укрмедпроектбуд».

Державне управління справами планувало приватизацію ЖЛГЗ як свого непрофільного активу ще в 2014 році, однак через конфлікт з колективом заводу, який виступав проти, до неї так і не дійшло. Наприкінці 2019 року, через декілька місяців після призначення нового директора, підприємство висловило йому недовіру й закликало втрутитися центральну владу, зокрема президента Володимира Зеленського, фактично зупинивши виробництво.

Тоді банк виставив заводу вимогу достроково погасити наявний кредитний борг, чого підприємство зробити не могло. Завод заявляв, що його навмисно намагаються зробити банкрутом перед приватизацією.

Як писав AgroPolit.com, ФДМУ завершив корпоратизацію оператора із розпорядження державними землями сільськогосподарського призначення. Також в Україні створюють нове держпідприємство, щоб заробити мільярд.

в