21 серпня 2024, 16:03, Фінанси

В Україні затвердили порядок визначення мінімальних експортних цін на агропродукцію

Кабінет міністрів України затвердив постанову «Про затвердження Порядку затвердження мінімально допустимих експортних цін на окремі види товарів». Про це повідомили в Мінагрополітики.

Документ, розроблений Міністерством аграрної політики та продовольства України, встановлює нові правила регулювання експортних цін на певні товари, зокрема сільськогосподарську продукцію. Згідно з постановою, Мінагрополітики буде визначати мінімально допустимі експортні ціни на основі міжнародних комерційних правил, враховуючи умови поставок.

Ціни будуть встановлюватися в доларах США за кілограм і стосуватимуться товарів, що класифікуються за відповідними кодами УКТ ЗЕД, серед яких мед, горіхи, пшениця, жито, ячмінь, кукурудза, соєві боби, насіння ріпаку та соняшнику, а також олії і макуха.

Мінімально допустимі експортні ціни мають бути затверджені до 10 числа кожного місяця, а якщо цей день припадає на вихідний, то на наступний робочий день. Вони будуть публікуватися на офіційному вебсайті Мінагрополітики та набирати чинності з наступного дня після їх оприлюднення.

Експорт товарів за цінами, нижчими від затверджених, буде заборонено. Це рішення спрямоване на мінімізацію зловживань у зовнішньоекономічних операціях.

Як писав AgroPolit.comекспорт агропродукції через зерновий коридор виріс до $10 млрд. Також Уряд готує державну підтримку для аграріїв на прифронтових територіях.

в