20 серпня 2024, 14:26, Держпідтримка

Аграрії на меліорованих землях отримають компенсацію від держави

Рішення уряду виділити до кінця 2024 року бюджетні кошти на компенсацію аграріям за обробіток і розвиток меліорованих земель та організацій водокористування прискорить всю реформу зрошення в Україні. Такий прогноз у ексклюзивному коментарі AgroPolit.com озвучив народний депутат України, заступник голови комітету парламенту з питань аграрної та земельної політики Степан Чернявський.

В Україні вже створено 43 організацій водокористувачів. Найбільше – на Черкащині (15 ОВК зареєстровано, з них 2 на осушувальній системі). Депутат наголосив, що в рамках підготовки бюджету на 2025 рік він ініціюватиме збереження програми по зрошенню та збільшенню її фінансування. 

За словами Степана Чернявського, сьогодні в роботі знаходиться ініціатива від бізнесу про прискорення передачі об’єктів меліоративної інфраструктури від Держводагенства до Держрибгоспу, а звідти – до Організації водокористувачів. Наразі він має підтримку вже чотирьох губернаторів у цьому питанні.

Компенсація аграріям до 50% витрат на реконструкцію або будівництво нових систем зрошення – це колосальний крок вперед в реформі зрошення. Адже він означає, що аграрії отримають потужне фінансове плече держави. Створення 1 га зрошувальних земель сьогодні дороге задоволення. Однак без цього розвиток посушливих регіонів і особливо Півдня України, який сьогодні горить у полум’ї спеки, практично не можливий. Ми маємо якнайшвидше масштабувати цю практику по країну і на весь Одеський регіон, аби у наступні роки аграрії могли спокійно дивитися не тільки у бік традиційних зернових культур, але й освоювали нові ніші, як от вирощування бавовни. Як показує досвід тієї ж Туреччини, максимальну прибутковість бавовни можна отримати саме на меліорованих землях» – зазначив Чернявський.

Раніше Степан Чернявський ініціював проєкт із вирощування бавовни у ряді фермерських господарств на півдні. Нагадаємо, що 15 серпня стартував прийом заявок до ДАР на бюджету компенсацію за використання меліорованих земель.

в