20 серпня 2024, 16:02, Торгівля

Спека змінили український ринок зерна: експерти озвучили проблеми

Аномальна спека змінила баланс попиту та пропозиції на українському ринку зерна і аграрії утримують зібраний врожай, очікуючи на зростання цін. Про це повідомляє Landlord.

Аномальна спека вплинула на експортні перевезення зерна. Аграрії не поспішають продавати зерно на відміну від попередніх років, коли збирання врожаю активізувало попит на залізничні перевезення та підвищувало ціни на користування вагонами-зерновозами.

Більшість фермерів намагаються зберігати врожай до завершення збиральної кампанії, очікуючи на зростання цін. Через аномальну спеку у 2024 році частина врожаю кукурудзи згоріла. Аграрії вважають, що зменшення врожаю підвищить ціни.

На початку маркетингового сезону попит на експортні перевезення зерна залишається низьким. Різкі подорожчання вартості користування вагонами-зерновозами малоймовірні. Цьогорічний збір врожаю зернових розпочався за найнижчої вартості користування вагонами-зерновозами. Комерційні парки пропонують вагони по 200 – 500 грн за добу, а вагони «Укрзалізниці» – по 1450 грн за добу.

У попередні сезони висока вартість перевезень була спричинена обмеженням пропозиції вагонів з боку «Укрзалізниці» та власників комерційних парків, що підвищувало попит під час виконання експортних контрактів.

Як писав AgroPolit.com, удари рашистів по українським портам завдали аграріям збитків на $1,5 млрд. Також в Україні експорт агропродукції може бути заблокований.

в