19 серпня 2024, 18:01, Торгівля

В Україні експорт агропродукції може бути заблокований: причини

Бізнес виступив проти переведення в ручне керування експорту зернової та олійної продукції шляхом можливого блокування податкових накладних та розрахунків коригування до них. Про це повідомили в Європейській Бізнес Асоціації.

Державна податкова служба оприлюднила проєкт постанови Кабміну «Про внесення змін Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних»  та проєкт наказу Мінфіну «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України».

Експерти ЄБА зазначили, що запропоновані в документах нововведення фактично створять значні ризики для безперебійного функціонування аграрної галузі, адже вони ускладнюватимуть адміністрування податку на додану вартість в частині реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування на експортні операції з кількох причин.

Підприємства, що виконують умову щодо повернення експортної виручки у розмірі не менше 80%, повинні реєструвати податкові накладні та розрахунки коригування в загальному порядку та втрачати час та ресурси на такі дії. Перевірка на безумовну реєстрацію податкових накладних та розрахунків коригування в більшості випадків у великих підприємств не буде позитивною.

Як писав AgroPolit.com, в Україні підбили підсумки року роботи морського коридору. Також аграрії з окупованих територій зможуть заморозити банківські борги за кредитами

в