18 серпня 2024, 08:09, Фінанси

Аграрії з окупованих територій зможуть заморозити банківські борги за кредитами

Аграрії можуть отримати право заморожувати виплати заборгованості по кредитам, якщо вони були змушені виїхали через окупацію. Про це ідеться у законопроекті № 11180-1 «Про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо кредитування на період дії воєнного стану».

Проблема  погашення банківських кредитів гостро стоїть саме перед агропідприємствами, які змушені були релокувати потужності чи просто через окупацію і не можуть здійснювати господарську діяльність.

Законопроект 11180-1 пропонує три важливі зміни до ЦКУ.

Перша передбачає закріпити на період дії воєнного стану законодавчі норми стосовно заборони банкам стягувати з суб’єктів господарювання, виробничі потужності яких станом на 24 лютого 2022 року було розміщено на територіях активних бойових дій або тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України, та пов’язаних фізичних осіб-поручителів забезпечення або заставу за кредитами, які були надані під державні гарантії на портфельній основі та/або за якими надавалася державна фінансова підтримка, як часткова компенсація відсоткової ставки.

Дві інші зміни читайте у описі законопроекту 11180-1 у базі законопроектів на  AgroPolit.com.

Нагадаємо, що у НБУ помітили ризики непогашення фермерами кредитів за програмою 5-7-9%.

в